25

Wall Street

Trykk for st&oslsh;rre
Wall Street - økonomisk sentrum.
 •  
  til nettside  

  Wall Street, gate i Financial District på Lower Manhattan. Wall Street er betegnelsen på verdensøkonomiens sentrum.


  Trykk på bilde for flere bilder
   
  SLIK SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING!  Gaten ligger i område som er av de eldste i New York, og har historie helt tilbake til New Amsterdam tiden. I 1711 var dette stedet for byens første offisielle slavemarked.

  Gaten er 1,1 km lang og går fra Broadway til South Street. På Wall Steet, og de nærliggende gatene ligger børsene New York Stock Exchange, teknologi børsen NASDAQ, New York Merkantile Exchange, og New York Board of Trade. Samt flere større forretnings- og meglervirksomheter.

  Flere Norske selskaper er notert på New York børsen, som Statoil, Frontline, RCCL, Yara og Seadrill. I Januar 2014 kommer også verdens største lakseoppdretter Marine Harvest også noteres på NYSE.

  Trykk for st&oslsh;rre


  Wall Steet og gatene rundt er det alltid mye turister, mange vakter og kanskje enda flere i blådress. Ta deg gjerne en lunchpause på en av restaurantene i området. Da er du garantert ikke alene, men det er en liten opplevelse lunche i dette miljøet.

  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre


  Trykk for st&oslsh;rre Wall Street 1863


  I nabogaten Stone Street er det fult av spisesteder. Der har også norske Morten Sohlberg etablert sitt engasjement Smorgas Chef, som er meget populær.

   
  HER SPARER DU 1000-VIS AV KRONER På LUKSUS I NEW YORK!  Ta deg gjerne en tur til Wall Street på søndag morgen, da finner du dette stedet nærmest folketomt. Ganske merkelig å se så befolkede gater, på stille tider. Er du heldig kan du havne midt i en film innspilling på Wall Street, slik som jeg gjorde en tidlig morgen.

  Les mer om Wall Street.

  Les mer om New York Stock Exchange.

   

   


 
 
 
12

Wall Street - Filminnspilling

 •  
  til nettside   Vandrer du rundt på Manhattan er det stor sjanse for at du kommer over en innspilling i en eller annen form. En tidlig lørdag morgen på Wall Street er dette stedet ganske folketomt. Det er derfor et egnet tidspunkt for innspilling til en film eller TV serie, og det var akkurat det som skjedde oss.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  KLIKKER DU HER, SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING, GARANTERT!  Vi snek oss så nærme som vi turte, og ventet spent på at noe skulle skje. Det var ganske vanskelig å bedømme hvem som var tilskuere som oss, og hvem som var statister. Jeg tok noen bilder, men ville vente og se om det skulle skje noe mer. Vi ventet bare noen minutter før en mann ropte: ”Action!” Umiddelbart begynte samtlige mennesker rundt oss å bevege seg. Objektet kom ut av en gul taxi, og kamera beveget seg mot bilen. Jeg så mitt snitt til å ta et bilde. Jeg hadde skult fotoapparatet i hånden, men det sto på. Et raskt knips ble gjort, men det jeg ikke tenkte på var at blitsen sto på auto.   ”Stooop!” Ropte en stemme. ”Who`s the one with the flash!?” OPS… Jeg hadde forstyrret hele opptaket, og de måtte begynne på nytt. Jeg kunne ikke få sneket meg vekk fort nok, dette var utrolig pinlig. Et godt tips er å skru av blitsen ved fotografering av film innspillinger, hvis ikke blir din karriere på filmsetet veldig kort.

   

   

 
 •  

  Muséer

  New yorkere er stolte av sine museer, og det er mange av dem, nærmere hundre i tallet. Å dykke ned i mangfoldet av samlinger er en evig reise i Amerikas og verdens historie, her er noe for enhver interesse.

  Les mer

   
 •  

  Cruise/Tours

  I New York finnes det et antall Tours som overgår all fantasi. Mitt New York vil presentere et variert utvalg. Linkene over tar deg til våre bilder og refleksjoner. Her er noe for enhver interesse. God Tours!

  Les mer

   
 •  

  Shopping

  Shopping i New York er selve himmelen for mange. Og av det New York kan tilby av shopping finnes noe for alle, og da mener jeg ALLE. Det du ikke kan få tak i på Manhattan, er ikke verdt å eie.

  Les mer

   
 •  

  Underholdning

  Bare på Broadway er det over 450 scener hvorav ca. 40 av de har 500 eller fler seter!. Utvalget av underholdning i New York er enormt! Å ha en oversikt over hva som skjer er nærmest umulig.

  Les mer

   
 •  

  Sport

  New York City har et rikt idrettsliv med et utall av idretter representert. Mest kjent verden over er de nok for verdens største maratonløp, grand slam tennis samt sine profflag i de store nord-amerikanske sportsligaer.

  Les mer

   
 •  

  Parker

  I New York finnes det flere parker og rekreasjonsområder i tillegg til Central Park. Her kommer en rekke alternativer hvis du føler behovet for å smyge deg vekk fra asfaltjungelen et øyeblikk.

  Les mer

   
 •  

  More ToDo

  Det er så utrolig mye spennende man kan gjøre i New York, men hvordan får man oversikten over alt? På denne siden vil vi samle litt forskjellige for å gi deg et variert utvalg av aktiviteter.

  Les mer

   
24

Pan Am/MetLife Building

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Da Pan Am bygningen ble bygget i 1958 var det massive protester. For det første blokkere den utsikten til Park Avenue, men den er ogs å stygg, og ser ut til å være av simpel og billig kvalitet. I dag heter den MetLife building.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  KLIKKER DU HER, SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING, GARANTERT!  Det var arkitekt firmaet Emery Roth & Sons som fikk jobben, og tomten som ligger rett sør for Grand Central Terminal, fikk navnet Grand Central City. Designet var inspirert av Pirelli Tower i Milano. Bygget ble døpt om til Pan Am bygningen i 1960, da Pam American Airways tok over mesteparten av bygget.

  Jeg husker jeg hørte mye om Pan Am og Pan Am bygningen i New York under oppveksten. Selskapet var en av verden mest kjente merkevare, og var involvert i alt fra romfart til film. I tillegg til å være vedens største flyselskap, var de ogs å fremtredende når det på oversjøiske flyvninger, og satte en standard i den tiden da det var glamour og stil b åde for ansatte og reisende. Det var tider det…

  Trykk for st&oslsh;rre


  Men Pan Am ble også utsatt for ulykker og terroristanslag, uten at jeg skal ramse opp de her. Men jeg husker faktisk da et helikopter veltet på toppen av Pan Am bygningen i 1977, og 5 personer endte sine liv der på toppen av bygget.
   
  DETTE ER TESTEN SOM GIR DEG ABSOLUTT MEST FOR PENGENE!  Forsikringsselskapet MetLife kjøpte bygget i 1981 for 400 millioner dollar, og har siden hatt MetLife navnet, Pam Am gikk konk i 1991, men det er en annen historie.

  Les mer om MetLife bygningen.

  Les mer om Pan Am.

   

   

 23

One World Trade Center

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   One World Trade Center sto ferdig 2013 og 10. mai ble tårnet montert, og bygningen kunne vise sin fulle høyde. på 541 meter, 104 etasjer. Gulvarealet er på 242 000 m2. Konstruksjonen er utformet av arkitektene Daniel Liberskind og David Childs fra arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  KLIKKER DU HER, SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING, GARANTERT!  Bygningen som tillegges stor symbolsk betydning som minnesmerke etter terrorangrepet 11. september 2001, er USAs høyeste bygning. I fot rager tårnet 1776 fot over bakken, et tall som skal symbolisere årstallet for den amerikanske uavhengighetserklæringen.

  OWTC eies av Port Authority of New York and New Jersey. Styrelederen for selskapet har sagt at One World Trade Center er det offisielle navnet, og navnet som skal brukes, selv om bygget også blir kalt Freedom Tower.

  Trykk for st&oslsh;rre


   
  DETTE ER TESTEN SOM GIR DEG ABSOLUTT MEST FOR PENGENE!  Vi anbefaler å sjekke ut OWTC's hjemmeside for flere fantastiske bilder og video.

   

   

 22

Chrysler Building

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   405 Lexington Ave,på hjørnet av 42nd Street. Chrysler Building er New Yorks vakreste bygning! Den 319 meter høy, og sto ferdig i 1930. Da var den verdens høyeste bygning i nesten ett år, inntil Empire State Building sto ferdig i 1931 noen kvartaler syd-vest.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  KLIKKER DU HER, SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING, GARANTERT!  Chrysler Building ble designet av William van Alen på oppdrag den amerikanske bilprodusenten Chrysler. Bygningen er et av de fremste eksemplene på art deco stilen. og blir av mange, ikke bare meg, sett på som New Yorks vakreste bygning. Med sin karakteristiske skinnende topp i rustfitt stål, er Chrysler-bygningen også et av byens mest dominerende landemerker. Utformingen av den dekorative toppdelen var forøvrig inspirert av hjulkapslene på 1920-tallets Chrysler-modeller.

  Til forskjell fra Empire State Building, er Chrysler-bygningen ikke åpen for publikum. Men jeg anbefaler å besøke lobbyen, den er helt fantastisk og en opplevelse i seg selv.

   

   

 21

Hotel Chelsea

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   222 West, 23rd Street, mellom 7. og 8. Avenue. Det er skrevet bøker, sanger og laget film om Hotel Chelsea. Få steder av moderne tid er så sagnomsuste som The Landmark Hotel Chelsea.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  KLIKKER DU HER, SPARER DU 1000-VIS AV KRONER PÅ DIN REISEBESTILLING, GARANTERT!  Bygget sto ferdig i 1885, og var først leilighets kompleks. Ble bygget om til hotell i 1905.

  Et så stort antall forfattere, musikere, artister og skuespillere har bodd her til at det går ann å ramse opp alle sammen. Men sjekk Wikipedia for mer info.

  På Hotel Chelsea har det skjedd de merkeligste ting. Og historiene om kjendisene som har bodd er mange. Mest kjent er vel at Sex Pistols´ Sid Vicious´kjæreste ble stykket i hjel her i 1978. Og at Arthur C. Clark skrev "2001: en rom odysse" her. Ellers har Dylan Thomas, Charles Bukowski, Janis Joplin, Leonard Cohen og Patti Smith, samt mange, mange andre satt sitt preg på eller har preget historien til Hotel Chelsea.

  Hotellet ble stengt i 2011, og er nå under renovering. Men vi anbefaler likevel å ta en kikk på fasaden, og mann kan jo tenke seg hvordan det hadde vært å være gjest her f.eks. på 70 tallet.

  Her finner du en oversikt over de 5 beste låtene skrevet om Hotel Chelsea.