Om New York City

 • TESTEN SOM GIR DEG ABSOLUTT MEST FOR PENGENE!


  Trykk for st&oslsh;rre

  4
   

  Historie

  I 1524 seilte den første europeer, florentineren Giovanni da Verrazano, opp til Manhattan, som på 1500-tallet var delt mellom en rekke indianerstammer, alle sammen av lenapegruppen. Verrazano seilte i den franske krones tjeneste, og gav stedet det franske navnet Nouvelle Angoulême (Ny-Angoulême), etter kong Frans I, som var konge av Frankrike og greve av

  Angoulême. Hundre år senere dro engelskmannen Henry Hudson opp elven som skiller Manhattan og New Jersey, derav navnet Hudson River.

  Europeisk bosetning skjedde ikke før nederlandske pelshandlere slo seg ned der i 1614. I 1624, ti år etter at de først var kommet, etablerte nederlenderne kolonien Nieuw Amsterdam lengst sør på Manhattan. Den nederlandske koloniale generaldirektør Peter Minuit kjøpte øya Manhattan fra lenapeindianerne i 1626 (at kjøpssummen var på glassperler til en verdi av 24 dollar er senere blitt påvist å være en legende).

  Indianernes antall, som tidligere kan ha vært oppe i 5 000, sank frem til år 1700 til ca 200 på Manhattan. Senere oppsto koloniene Brooklyn, Queens og Bronx på grunn av den økende innvandringen til byen. Bronx har navnet etter svensken Jonas Bronck som var den første européer som slo seg ned i området i 1664. Engelskmennene overtok Nieuw Amsterdam i 1664 og døpte om byen til New York. Det skjedde ved et makeskifte ved at nederlendene fikk overta kontrollen over øya Run, som på den tid var av mye større verdi enn Ny Amsterdam.

  Mulberry Street på Lower East Side på Manhattan, ca. 1900. Dette området var ved forrige århundreskifte verdens tettest befolkede, og var kjent for slumpreget bebyggelse. For mange immigranter var New York det første stoppestedet i USA ettersom de ble sluset gjennom mottaksapparatet på Ellis Island sør for Manhattan, og en del av de 20 millioner som kom til landet her slo seg ned nettopp i New York.
  Blant annet fantes det en betydelig mengde norsk-amerikanere i Brooklyn. New York forøvrig består av verdens kanskje mest heterogene befolkning, med de fleste nasjonaliteter representert blant sine innbyggere. Dette synes også svært godt i byens gater, noe som er med på å bidra til den hektiske og levende atmosfæren i New York.

  I 1898 ble New York slått sammen med nabobyen Brooklyn, folketallet var da 3,5 millioner. På 1920-tallet ble byen sentrum for afroamerikanere som forlot Sørstatene for å jobbe i det mer industrialiserte nord. Harlem gikk fra å være en hvit middelklassebydel til å bli sentrum for det svarte USA, og med Harlem-renessansen blomstret afroamerikansk kunst og kulturliv.

  I 1970-årene var byen sterkt preget av økonomiske problemer, rasemotsetninger, fattigdom og kriminalitet. Dette har senere bedret seg, og i dag har New York den laveste kriminaliteten av de amerikanske storbyene.

  New York ble utsatt for et terrorangrep i 2001, da tvillingtårnene i World Trade Center ble angrepet og ødelagt av terrorister med tilknytning til Al-Quaida. Stedet der bygningene sto blir i dag kalt Ground Zero og har blitt en av New Yorks mest besøkte turistattraksjoner. På Ground Zero i dag bygges en ny stor skyskraper, kalt Freedom Tower.
   
 • 3
   

  Byen

  New York, offisielt kalt City of New York, er den største byen i USA. Byen ligger i delstaten New York og har 8,5 millioner innbyggere. Storbyområdet New York (New York metropolitan area, eller Greater New York) er et av de mest folkerike byområdene i verden, med rundt 20 millioner innbyggere. New York består av fem bydeler (boroughs): Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island.

   
 • 2
   

  Manhattan

  The Little Apple® har alt! Anbrakt i hjertet av det naturskjønne Flint Hills, er Manhattan et blomstrende senter for handel, utdanning, regjeringen, helsetjenester og underholdning. Manhattan området har et utmerket universitet, respektert hærpost, kunst, naturens skjønnhet, spennende idrettslag og et bredt spekter av andre kvalifikasjoner og attraksjoner.

   

Historiske bilder

 •  
  Noen historiske bilder, flere kommer!
  Trykk på bilde for flere bilder


   
   
   
  3
 

The old NYC

 •  
  til SHORPY´s offisiell nettside Det finnes mange nettkilder for gode gamle bilder av NYC, og en av de beste er Shorpy.com. Når man drømmer seg bort og inn i disse bildene - er det akkurat som om du blir trukket 100 år tilbake i tid - og glemmer alt annet!
  Trykk på bilde for 34 flere bilder
  Det er så enn kan kjenne lukten av sagmugg, røyk fra fabrikkene og den fantastiske lyden av storbyens hektiske byggeaktivitet. Mange av bygningene vi kan vandre blant i NYC i dag, er de samme som ble bygget for 100 å siden. Nostalgien formelig velter inn når man betrakter disse bildene.

  Gi deg selv noen minutter med disse bildene - og DRØMM!
   
   
   
  2