18

Elizabeth Street Garden

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Ta en pause i Elizabeth Street’s ”hemmelige” hage. Når jeg går på oppdagelses tur i Nolita og Little Italy områdene, legger jeg nesten alltid inn en pause i denne hagen mellom Spring og Prince Street.

  Trykk på bilde for flere bilder


   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Trykk for st&oslsh;rre


  Her kan jeg kose meg med medbrakt lunch, mens jeg planlegger dagen videre. Her er alltid en del mennesker en varm sommer dag. Og jammen kan jeg ikke kjenne igjen et ansikt eller to fra filmlerretet.

  Trykk for st&oslsh;rre


  Jeg kikker på de gamle og typiske New York bygningene som ligger rundt. Nå sitter er jeg i en liten grønn oase i et historisk område av gamle New York. Fra tidlig 1900 tallet var det deler av dette området en skolegård. Gården som ble var skole, og senere samfunns hus ble revet på 70 tallet. Leiligheter ble bygget, og det resten av tomten, det som å er Elizabeth Street Garden lå brakk gjennom 80 tallet til Elizabeth Street Gallery tok å leide arealet. Sammen med lokale initiativtakere har de utviklet denne grønne oasen til glede for byens borgere.

   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!

   


   
 
 17

Tudor City Greens

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Er et park og frilufts området bygget i forbindelse med leilighetskomplekset Tudor City. TCGreens befinner seg på begge sider av East 42nd street, helt i enden mot Tudor City Plaza.

  Trykk på bilde for flere bilder


   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Trykk for st&oslsh;rre


  Et flott og velstelt område. Dette er en litt "hemmelig" hage, og litt vanskelig å finne siden den ligger høyere enn hovedgatene på tvers av Manhattan. Men når du finner området er det som du har en plass utenfor byen-i byen.

  Jeg elsker å sitte i parken med litt take-out lunch og drømme om en leilighet i Tudor City.
   


   
 
 16

Sutton Place Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Sutton Place er et lite nabolag på 5 kvartaler i Midtown East, som ligger øst for 1. AVE og syd for 59th Street.


  Trykk på bilde for flere bilder
  Tilhørende et todelt friområde med med flott utsikt over East River, Queensboro Bridge og Queens. Tilgangen til disse områdene kan være litt vanskelig å finne, men helt i østenden av 58th Street, (som heter Sutton Square det siste kvartalet) og 57th Street kommer mann til parkene. I tunnel under dette området går FDR Drive.

   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Trykk for st&oslsh;rre
  Sjekk ut FILMography


  Filmplakaten til Woody Allen’s genierklærte film Manhattan fra 1979, er bilde at ett par som sitte på en benk og med utsikt over East River og Queensboro Bridge.

  Les mer om Sutton Place Park på Wikipedia.


   


   
 
 15

6BC Botanisk hage

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   6BC er kanskje den mest spennende og best gjennomførte nabolags hagen på lower Manhattan. Her kan selv de som har «grønne fingre» få utfordret sine botaniske kunnskaper.

  Trykk på bilde for flere bilder


  Men er du av de som bare ønsker å ta en pust i bakken og slappe av med en iskrem i florerende omgivelser, er 6BC også perfekt for det.

  6BC står for 6th street, og ligger mellom Avenue B og C i East Village. Men det ligger mer bak navne valget enn det. B står for Botanical og C for Community. Parken ble etabler tidlig på 80 tallet, og har hatt sine utfordringer får å overleve. Men ved hjelp av en standhaftig gjeng lokale entusiaster er 6BC nå en del av The New York City Parks System.
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Dette er frodig og velstelt hage, men et rikt flora av innenlands og importerte planter. Men denne har har noe begrenset åpningstid, så husk å sjekk hjemmesiden for åpningstider, samtidig så er det også mulighet å melde seg på en guidet omvisning.

     
   

  6BC Botanical Garden

  Ta en virtuell tur.


  Les mer om 6BC på Greenhomenyc.


   


   
 
 14

Bowling Green

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Der Broadway og Whitehall Street møtes, i Financial District. Dette er New York eldste park. Dette stedet er utgangpunktet for New Yorks eksistens.


  Trykk på bilde for flere bilder
  Dette var en plass hvor indianer stammer møttes til råd, og det var her transaksjonen fant sted da nederlenderen Peter Minuit kjøpte Manhattan i 1626. Ikke noe dårlig kjøp det, spør du meg.
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Dette ble en handels plass og samlings plass. Her startet High Street, som i dag heter Broadway, en handels rute nordover Manhattan og til Bronx. Plassen ble offentlig eie i 1686 og var en handelsplass frem til 1733, da det ble gjort om til park område til rekreasjon og glede for byens innbyggere.

  I nord enden av parken ble den meget kjente "Wall Street" oksen i bronse satt opp i 1987. I motsatt ende ligger National Museum of the American Indian. Les mer om Bowling Green på Wikipedia.

   


   
 
 13

Creative Little Garden

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   530 East, 6th Street mellom Ave A og Ave. B i East Village, har vært en oase av ro i New York siden 1978. Dette er en "community garden", vedlikeholdt av frivillige og medlemmer fra nabolaget som samarbeide om utsmykkingen av parken.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Dette er et fantastisk lite sted for en perfekt "hide away" fra storbyen. På en annen side er det også et perfekt sted for små events. Stedet kan leies for bryllup, bok signeringer, bursdager, private middager osv. Sjekk stedets hjemmeside for mer informasjon.

  Til daglig er åpen for alle. Her kan du slappe av, lese, spise lunsj, jobbe på din bærbare datamaskinen eller bare nyte severdigheter, lyder og lukter av hagen. Også et perfekt sted for en date, eller et frieri.

   


   
 
 12

Madison Square Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Dette er parken hvor alt skjer! Denne parken fra 1847 ligger i områdene Midtown south og Flatiron District. Nord for der 5Ave. møter 23rd street. Parken er oppkalt etter James Madison, som var USA´s fjerde president.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Parken har gjennomgått mye i sin levetid, og har til tider måtte tåle kraftig forfall. Siste oppussing sto ferdig i 2001, etter at både offentlige og private dannet Madison Square Garden Conservancy for å ta vare på parken.

  I 2004 kom hamburger kiosken Shake Shack, som nå har åpnet flere restauranter i New York, men det har her det hele startet. Er du fan av burgers, så må du prøve Shake Shack. I tillegg finner du lekeområdet for barn, lufte området for hunder, konserter og utstillinger, samt gratis WiFI.

  Besøk Madison Square Park, for å slappe av litt, surfe og ta en burger, se litt på folk og kanskje få med deg noen konserter.  Les mer om Madison Square Park på Wikipedia.

   


   
 
 11

Jackson Square Park

 •  
  til nettside   Finner du syd for W14th Street, i nordenden på West Village. En av New Yorks eldste parker. Når og hvorfor området kom til å bli kalt Jackson Square er uklart. Mest sannsynlig ble det oppkalt etter Andrew Jackson (1767-1845), den syvende president i USA.
  Trykk på bilde for flere bilder


  Den trekantede formen er et resultat av den diagonale gaten Greenwich Avenue, som er den eldste kjente veien i Greenwich Village. Greenwich Avenue oppsto som en indianer sti og ble kalt Strand Road av nederlandske kolonister. De to andre sidene i trekanten er Eighth Avenue, og Horatio Gate dateres til 1811, da New York lovgivere godkjente Manhattan streets rutenettet.
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Parken gjennomgikk renoveringer i 1930, da sytten eiketrær ble plantet, ny fontene, og nye benker ble installert. Parken var stort sett uendret i over femti år, inntil prosjektet som ble avsluttet i 1990. Det inkluderte å plante nye grøntområder og gjenopprette det historiske jerngjerdet og benkene. Midtpunktet, en ny støpejernsfontene med sokkel av granitt, for å fremkaller det 19. århundre opprinnelige Jackson Square Park.

  Les mer om Jackson Square Park på Wikipedia.

   


   
 
 10

Morningside Park

 •  
  til nettside   Morningside Park er en offentlig park i den nordlige delen av Manhattan. Den strekker seg fra 110th Street til 123th Street, fra Morningside Avenue til Morningside Drive på grensen mellom Harlem og Morningside Heights.
  Trykk på bilde for flere bilder


  Parken har en spesiell naturgeografi og er kjent for sitt enorme skifer stein område. Parken oppsto som et kostnadsbesparende tiltak for å unngå å bygge gater og hus gaten i vanskelig terreng. Den drives av New York City Department of Parks and Recreation.
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Parken kan tilby store rekreasjons områder, områder for ballspill, og friluft. For de som ønsker å oppleve mer terreng og en spennende og stor park, er Morningside park et godt og spennende alternativ.

  Les mye mer spennende om Morningside Park på Wikipedia.

   


   
 
 9

Union Square

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Union Square er en viktig historisk parkområde på Manhattan, som ligger der Broadway og den tidligere Bowery Road - nå Fourth Avenue møtes. Her er Farmers Marked flere dager i uka, underholdning og aktiviteter for store og små. Det skjer mye spennende på Union Square.
  Trykk på bilde for flere bilder


  Se hva som skjer på Union Square.

  Her finner du i sør enden, mot 14th steet, den imponerende rytterstatue av USAs president George Washington, laget av Henry Kirke Brown og avduket i 1856. Andre statuer i parken er Marquis de Lafayette, av Frédéric-Auguste Bartholdi. Abraham Lincoln, modellert av Henry Kirke Brown (1870), og James Fountain (1881), en fontene med figuren av Charity som tømmer sin krukke med vann, hjulpet av et barn, det ble donert av Daniel Willis James og laga av Adolf Donndorf. En statue av Mahatma Gandhi i det sørvestlige hjørnet av parken ble lagt i 1986.
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Union Square ligger nord for 14th Street - Union Square undergrunnsstasjon, som betjenes av linje 4 5 6, LNQR tog. Les mye mer spennende om historiske Union Square på og på Wikipedia, og på stedets offisielle side.

   


   
 
 8

Straus Park

 •  
  til nettside   Der Broadway møter West 106th Street og West End Avenue, finner du den lille, søte parken Straus Park. Oppkalt etter Isidor og Ida Straus som begge omkom 15. april 1912 da SS Titanic sank på sin jomfrutur.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Isidor Straus emigrerte til Amerika fra Bayern i Tyskland i 1854, og var med å starte verdens største varemagasin Macy´s i 1902. Isidor og fruen Ida bodde på adressen 2747 Broadway, ved 105th Street. Et kvartal unna hvor parken ble etablert i 1913. Parkens hovedattraksjon er en bronse statue av en kvinne, laget av Henry Augustus Lukeman. Les mer om Straus Park her. og på Wikipedia..

   


   
 
 7

Washington Square Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Washington Square Park er en av de mest kjente offentlige parker i New York City. Størrelsen er på 39500 m2, er et landemerke i nabolaget Greenwich Village. Parken er møteplass og sentrum for kulturell aktivitet i området. Det drives av New York City Department of Parks and Recreation.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  DET ER ENORMT MYE PENGER Å SPARE VED ETT ENKELT KLIKK!  Parken er en åpen plass, dominert av Washington Arch -triumfbuen fra 1892, samt et gedigent fontene område. I tillegg finnes store grønt arealer for soling og picnic, samt områder for fysisk aktivitet. Les mer om triumfbuen på Wikipedia.

  Parken er et populært stedene for både fastboende og turister, og har blitt brukt som scene i flere titalls filmer, som When Harry met Sally, I am Legend og Sweet Home Alabama.

  Les mer om Washington Square Park på Wikipedia..

   


   
 
 6

Rockefeller Park

 •  
  til nettside   På River Terrace, Battery Park City ved Tribeca. Ligger på vest siden av Manhattan, mot Hudson River, som en forlengelse, og en del av Battery Park Org. Parkens fulle navn er Governor Nelson A. Rockefeller Park, og er et svært barnevennlig område.
  Trykk på bilde for flere bilder
   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Store grønntområder, lekestativer og områder for diverse sport og spill. I sommerperioden, fra mai helt til ut oktober, arrangerer Battery Park City Parks Conservancy ofte tilstelninger for barn.

  I tillegg er parken smykket men de fantastiske skulpturene laget av Tom Otterness. Noen av hans flotte skulpturer kan du se på Marlborough Galleri 40 West, 57th Street. Se også Toms hjemmeside: www.tomostudio.com.

  Enda mer om Nelson A. Rockefeller Park finner du her: www.BatteryParkCity.org.

   


   
 
 5

Washington Market Park

 •  
  til nettside   Dette er Tribeca´s nabolag sin grønne lunge. Det meste av parken omsluttes av gatene Greenwich Street og Chambers Street. Parken er åpen fra syv om morgenen til skumringen faller på.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Her finnes basketball bane, tennisbane, lekepark og grønne områder for piknik, og rekreasjon. I tillegg er det mulig å leie parkens gazebo, for å holde private fester eller tilstelninger.

   


   
 
 4

Tompkins Square Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Denne flotte parken finner du i Alphabet City område i East Village. Den er på 42 000m2, og strekker seg fra East 10th Street, sydover til East 7th Street, og mellom Ave B og Ave A mot St. Marks Place i retning øst-vest.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Parken har en lang historie - les mer på Wikipedia.org eller NYC offisielle parkside NYCGovParks.org.

   


   
 
 3

Bryant Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Bryant Park er nærmere 40 mål stor, og parken er avgrenset av femte og sjette aveny mot øst og vest, og av 40. og 42. gate mot sør og nord i Manhattans Midtown-distrikt.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Bryant Park er del av New York City Department of Parks and Recreation, men administreres av Bryant Park Corporation, et ikke-kommersielt foretak. New York Public Librarys hovedbygning ligger i parken. Bryant Park har også flere utendørs spisesteder som serverer publikum på fine dager. Hver mandag kveld sommeren gjennom arrangerer TV-selskapet HBO, som har hovedkvarter like ved, Bryan Park Summer Film Festival med filmvisninger på et stort utendørs lerret. New York Fashion Week avholdes hver september og februar måned i Bryant Park. Langs sjette aveny og 42. gate står Bank of America Tower - New Yorks nest høyeste bygning. Les mer om Bryant Park på ThePondAtBryantPark.com og på Wikipedia.org.

   


   
 
 2

The High Line

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Den gamle togtraséen som gikk fra Spring Street til 34. Street på vestsiden av Manhattan, kalt The West Line, ble åpnet på 30 tallet. Den ble bygget for å bedre infrastrukturen i industriområdet.

  Trykk på bilde for flere bilder
   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Ved at den ble bygget over gate nivå, ville den ikke forstyrre biltrafikken, men ville likevel gjøre de nødvendige stopp ettersom traseen gikk mer eller mindre tvers gjennom bygningene på sin vei. I dag er delen fra St. Johns Terminal i Spring Steet borte. Men fra Gansevoort Street i Meatpacking District til 20. gate er traseen blitt gjort om til park- og rekerasjons område. Denne delen åpnet 9. Juni 2009. Mine bilder er tatt av og fra en vandring på The High Line.

  Seksjon 2, fra 20. Street og oppover vil bli åpnet i 2011 - følg med på denne bloggen eller www.thehighline.org hvor du også kan se gamle bilder fra da The West Line var i drift.


   

   
 
 1

Central Park

Trykk for st&oslsh;rre
 •  
  til nettside   Parken ble opprinnelig åpnet i 1857, og er på 3,4 km2. I 1858 vant Frederick Law Olmsted og Calvert Vaux en design konkurranse for å forbedre og utvide parken med en plan de kalte Greensward Plan. Utbyggingen begynte i samme år og ble avsluttet i 1873.
  Trykk på bilde for flere bilder

   
  HER ER PRISSJEKKEN DU IKKE KAN Gå GLIPP AV!  Parken er 4 km og strekker seg fra 59th Street, Central Park South, til 110th Street, Central Park North, og er 0,8 km bred mellom Fifth Avenue og Central Park West. New York hadde ikke vært det samme uten Central Park. Det geniale er den enorme parken i kontrast til den massive storbyen. En tur i Central Park er en opplevelse i seg selv. Store grønne sletter gir luft og rekreasjon for lokalbefolkningen. Kronglete stier i uoversiktlige vegetasjon gir deg faktisk følelsen av å kunne gå seg vil i parken. Bademuligheter, en tur i robåt eller rett og slett bare en lunch i det fri - Central Park har alt en park bør ha, og mer til. Dyrepark, konsertscene og skøytebane om vinteren. New yorkere elsker parken sin.

  Her er linker til noen steder du bør besøke i Central Park: Belvedere Castle     Conservatory Water     Bethesdsa Fountain     Hunden Balto

  Noen sider som gir deg litt info om parken og hva som skjer der:

  CentralParkNYC.org     CentralPark.com     CentralPark.org